رازی که مسجد را پاتوق بچه‌های روستا کرد
رازي که مسجد را پاتوق بچه‌هاي روستا کرد

رازی که مسجد را پاتوق بچه‌های روستا کرد

کانون فرهنگي هنري محبان حضرت علي اصغر(ع) در روستاي تاريخي فروتقه کاشمر در استان خراسان رضوي، با همراهي خوب ارکان مسجد و امام جماعت فعال آن، توانسته با اجراي برنامه‌هاي شاد فرهنگي و ورزشي در کنار آئين‌هاي مذهبي مانند جلسات قرآن و دعا، به پاتوق بچه‌هاي روستا تبديل شود.
شناسه خبر : 67723 تاریخ انتشار : ۲۶ فروردين ۱۴۰۴ زمان انتشار : ۰۸:۵۷

به گزارش روابط عمومی ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد خراسان رضوی ،اصوالا کار فرهنگی در روستاها و شهرهای کوچک داستان های خودش را دارد، مخصوصا برای نسل جدید و قشر کودک و نوجوان. اینجا سلایق متفاوت و نیازها و دیدگاه ها کمی با شهرهای بزرگ فرق دارد و روش های جذب بچه های به مسجد نیز همچنین. بچه های مسجدی نیز اینجا متفاوت از شهرهای بزرگ هستند و فعالین فرهنگی و مدیران کانون های فرهنگی این مناطق باید حسب نیاز و ذایقه مخاطب خود برنامه های تربیتی را در کنار برنامه های فرهنگی و مذهبی اجرا کنند.

 

 کانون فرهنگی هنری محبان حضرت علی اصغر(ع) یکی از کانون های فرهنگی هنری استان خراسان رضوی در روستای تاریخی و کهن فروتقه بخش مرکزی شهرستان کاشمر است که در مسجد و حسینیه ای به همین نام یعنی علی اصغر(ع) چند سالی است که فعالیت خود را آغاز کرده و تلاش دارد با جذب نسل جوان، بچه های روستا را با معارف قرآنی و دینی آشنا سازد و نسلی انقلابی و مومن برای آینده ایران عزیزمان و این منطقه تربیت کند.

 

طراحی برنامه های شاد و مفرح همراه با بازی و سرگرمی برای بچه های مسجدی روستا با همراهی بزرگترها و به خصوص امام جماعت جوان و فعال این مسجد، باعث شده است ۳۵۰ نفر از دختران و پسران این روستا جذب این کانون فرهنگی نوپا شوند و در برنامه های فرهنگی و دینی آنها شرکت کنند.

 

مسجد، پاتوق بچه های روستاست

محمد زارعی، مدیر کانون فرهنگی هنری محبان حضرت علی اصغر(ع) اظهار کرد: ما در روستای فروتقه چند مسجد و یک کانون فرهنگی فعال دیگر نیز داریم ولی از جهت اینکه جمعیت روستا بالا بوده و نیاز بود در مسجد علی اصغر(ع) که یکی از پاتوق های بچه های روستا بود نیز برای بچه های همین محله از روستا نیز کارهای فرهنگی هنری و تربیتی انجام شود لذا از سال ۱۴۰۲ کانون فرهنگی علی اصغر(ع) را تاسیس کردیم.

 

وی افزود: یکی از برنامه های ثابت ما در مسحد جلسات هفتگی قرآن است که هم در بخش روخوانی و هم روانخوانی با حضور یکی از اساتید خوب قرآنی برگزار می شود و با استقبال خوب بچه های روستا روبرو شده و بزرگترها نیز از این جلسات بهره مند می شوند.

 

مدیر کانون فرهنگی هنری محبان حضرت علی اصغر(ع) تصریح کرد: علاوه بر محافل و جلسات آموزش قرآن و در کنار این نوع کلاسها و دوره ها، سعی کردیم با برنامه های شاد و جذاب، فضای مسجد را به فضایی با نشاط و مفرح برای بچه ها تبدیل کنیم تا این محیط را بیشتر دوست داشته باشند.

 

همراهی ارکان مسجد و اجرای برنامه های شاد در کنار قرآن و دعا

وی ادامه داد: این دیدگاه که مسجد صرفا یک نمازخانه و محل برپایی نماز جماعت و قرائت ادعیه است یک تفکر اشتباه است و باید مسجد را تبدیل به یک پایگاه فرهنگی و اجتماعی کرد که در کنار عبادت و برگزاری آئین های مذهبی، با انواع برنامه های فرهنگی و تربیتی، محل تربیت نسل آینده انقلاب بوده و محل رجوع همه نسلها و قشرها، تا با ایجاد ارتباط و هم افزایی، هم نسلی متدین داشته باشیم و هم جامعه ای یکپارچه و آموزش دیده.

 

زارعی با بیان اینکه این ۳۵۰ عضو جوان و نوجوان دارد بیان کرد: اینجا در مسجد علی اصغر(ع) و در کانون فرهنگی هنری مسجد؛ با همراهی خوبی که بین امام جماعت مسجد و هیات امنا و کانون وجود دارد الحمدالله توانسته ایم به مامن امن بچه های روستا تبدیل شده و برای جذب بچه ها به مسجد در کنار برنامه های مذهبی و عبادی؛ برنامه های شاد و جذاب همراه با سرگرمی و ورزش را اجرا کنیم.

 

وی یادآور شد: یعنی بچه های مسجد، در کنار قرآن و دعا؛ ورزش و سرگرمی دارند و همچنین با برگزاری اردوی های درون شهری و برون شهری و اردوهای زیارتی، تلاش کردیم هرزگاهی روحیه بچه ها را عوض کرده و آنها را با مکان های دیدنی و زیارتی منطقه نیز آشنا کنیم و در این مسیر نیز با تداوم برنامه های تربیتی و فرهنگی، از این فرصت نیز برای رشد و تعالی فردی و گروهی بچه ها استفاده کنیم.

 

 

فروتقه؛ روستای انصار انقلاب

روستای فروتقه در دهستان بالا ولایت در نزدیکی کاشمر می باشد که می توان گفت به دلیل گسترش شهر کاشمر و همچنین گسترش روستای فروتقه تقریبا این فاصله از بین رفته است. این روستا را باید از روستاهای کهنسال ترشیز بزرگ و شهرستان کاشمر بدانیم. وجود یخدان ۲۰۰ ساله، حمام قدیمی صد وچند ساله، مزار دو پیر، وجود چهار شیر آب، منازل قدیمی با عمری بیش از یک قرن و رواج هنر قالی بافی و رنگرزی در کنار آداب و رسوم اهالی گواهی بر قدمت دیرینه روستاست.  

 

علت نامگذاری این روستا به فروتقه به دوران بسیار گذشته برمیگردد که این روستا در کنار یک چشمه قنات احداث ونام اولیه آن فرورفته بوده که باگذشت زمان به فروتقه تغییرنام داده است.نام دیگراین روستا «انصاریه» است، که علت این نامگذاری اعزام تعدادزیادی ازنیروهای خودجوش مردمی به جبهه ها درسال‌های دفاع مقدس بوده که حاصل آن تقدیم ۴۲ شهید و۲سردار شهید به انقلاب اسلامی می‌باشد ولی تاکنون درنقشه تقسیمات کشوری نام این روستا کماکان فروتقه باقی مانده‌است.

 

فروتقه در کنار شمال فدافن و در غرب تربقان از جمله آبادی‌های کهن کاشمر هستند است که در روزگار حمله مغول، با مهاجمان به مبارزه پرداختند. فروتقه در آن زمان در مسیر راه زاوه به بیهق و گناباد به نیشابور قرار داشت و روستایی آباد و دارای قناتی پر آب بود. در گویش کهن آن دوره خراسان بزرگ برای حفر قنات و ایجاد گالری (سو) از واژه « تقه» استفاده می‌شد. اهالی غیرتمند فروتقه طی مبارزه با مغول روزها در تقه‌ها یا همان سو و گالری‌های قنات مخفی می‌شدند و چه بسا در دل زمین سازه‌های هم تعبیه کرده بودند و شب‌ها به دشمن حمله می‌بردند.از آن دوره از این آبادی با عنوان فروتقه یاد می‌شود .