
مسجد، کانون نشاط؛
آغاز طرح اوقات فراغت در کانونهای فرهنگی مساجد خراسان رضوی
به گزارش روابط عمومی ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد خراسان رضوی ، مهین زارعثانی امروز چهارشنبه ۱۸ تیرماه در مراسم افتتاحیه اوقات فراغت کانونهای فرهنگی و هنری مساجد خراسان رضوی با عنوان «مسجد، کانون نشاط» که در فرهنگسرای رسانه برگزار شد، ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع فعالان فرهنگی مساجد و با اشاره به لزوم برنامهریزی هدفمند در اجرای فعالیتهای تابستانه اظهار کرد: فرصتی فراهم شده تا در کنار بزرگان و متولیان فرهنگی مساجد، ضمن مرور برنامههای پیشرو، بتوانیم برای اجرای هرچه بهتر طرحهای تابستانی برنامهریزی مؤثرتری داشته باشیم.
وی ادامه داد: همانطور که مستحضرید، طرح جامع اوقات فراغت امسال با عنوان "مسجد؛ کانون نشاط" با تأخیری حدود سه هفتهای آغاز شد که علت آن شرایط خاص و برخی بررسیهای ضروری در خردادماه بود.
معاون فرهنگی و هنری ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد خراسان رضوی با اشاره به سابقه اجرای برنامههای متنوع فرهنگی، هنری و آموزشی در کانونهای مساجد طی سالهای گذشته گفت: برنامههای روتین سالهای گذشته همچون کلاسهای آموزشی و هنری همچنان در دستور کار قرار دارد، اما امسال با نگاهی نو، تمرکز ویژهای بر محتوای تربیتی مبتنی بر نهجالبلاغه، بهویژه نامه ۳۱ امیرالمؤمنین (ع) به فرزندش، خواهیم داشت. این محور تربیتی نقطه تمایز طرح امسال است که به دنبال ایجاد یک جریان هدفمند و مؤثر در تربیت نسل نوجوان است.
تمرکز بر آموزش تربیتی با محوریت نهجالبلاغه
معاون فرهنگی هنری ستاد کانونهای مساجد افزود: تفاوت اساسی این طرح با فعالیتهای آموزشی صرف در این است که آموزش یک فرآیند مقطعی است، اما هدف تربیت، تأثیرگذاری عمیق و ماندگار بر شخصیت نوجوان است. در این راستا، ۸ بسته برنامهای پیشبینی شده که شامل برنامههای فرهنگی، هنری، رسانهای و کتابمحور است.
وی ادامه داد:از این ۸ بسته، ۵ بسته برنامه تولید ی و محتوایی از سوی ستاد طراحی و تدوین شده و ۳ بسته دیگر نیز بهصورت اختیاری در اختیار کانونها قرار گرفته تا با توجه به ظرفیت محلی خود آنها را انتخاب و اجرا کنند.
زارعثانی با تأکید بر اهمیت ساختار منسجم برای اجرای صحیح این طرح، توضیح داد: در ساختار اجرایی، هر کانون فرهنگی هنری مشارکتکننده باید دارای دو رکن اصلی باشد؛ یکی مدیر کانون که مسئولیت هماهنگی اجرایی را بر عهده دارد و دیگری مربی تربیتی که مسئولیت محتوای تربیتی و ارتباط مستقیم با نوجوانان را پیگیری میکند. تمامی مربیان موظفاند در دورههای آموزشی طراحیشده در سامانه بچههای مسجد شرکت کنند و در دو آزمون محتوایی نیز شرکت و موفق به دریافت گواهینامه شوند.
طرح ویژه نوجوانان ۹ تا ۱۸ سال؛ مشارکت فعال در تولیدات رسانهای و فرهنگی
معاون فرهنگی و هنری ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد خراسان رضوی مخاطب اصلی این طرح را نوجوانان ۹ تا ۱۸ سال عنوان کرد و گفت:نوجوانانی که در این طرح مشارکت میکنند، پس از گذراندن فرآیندهای آموزشی و عضویت در حلقه فرهیختگی کانون، موظف به ارائه تولیدات رسانهای و فرهنگی خواهند بود. این تولیدات با هشتگ #مسجد_کانون_شاد در فضای مجازی منتشر میشود و نمود عینی مشارکت نوجوان در فرآیند تربیتی و فرهنگی مسجد خواهد بود.
وی ادامه داد:این بستهها شامل محورهایی همچون فرهیختگی، کتابخوانی، آموزش مهارتهای زندگی، تولید محتوای رسانهای، برگزاری نشستهای تخصصی و حلقههای معرفتی است که ضمن تقویت روحیه مسئولیتپذیری در نوجوانان، زمینه بروز خلاقیت آنان را نیز فراهم میسازد.
معاون فرهنگی و هنری ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد خراسان رضوی تأکید کرد: کانونهایی که این طرح را بهصورت کامل و ساختارمند اجرا کنند، از این پس با عنوان کانون تربیتمحور در سامانه بچههای مسجد شناخته خواهند شد و بهعنوان پایگاههای اصلی تربیت اسلامی در شبکه مساجد استان فعالیت خواهند کرد. این کانونها از حمایتهای ویژه ستاد نیز بهرهمند میشوند.
وی در ادامه با اشاره به بستههای حمایتی مالی و تجهیزاتی افزود:از ابتدای سال، پیگیریهای زیادی در حوزه حمایتهای مالی صورت گرفت و خوشبختانه با همت همکارانمان، زمینه تأمین منابع برای حمایت از ۱۶۷ کانون فعال فراهم شده است. در تفاهمنامههایی که با کانونها منعقد میشود، ظرفیتها و فعالیتهای تخصصی هر کانون همچون محوریت قرآنی یا هنری لحاظ شده و حمایتها بر این اساس اختصاص خواهد یافت.
تشکیل حلقه فرهیختگی و پیوستهای تخصصی برای مربیان
زارعثانی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به بخشهای تخصصی طرح خاطرنشان کرد: تشکیل حلقههای فرهیختگی، اجرای دورههای تخصصی برای مربیان، پیوستهای محتوایی و تولیدات رسانهای نوجوانان، از اجزای جدی این طرح محسوب میشود. در کنار این موارد، طراحی فضای تعاملی در کانونها برای تقویت ارتباط میان نوجوان و مربی نیز بسیار حائز اهمیت است.
وی از همه مدیران و مربیان کانونهای فرهنگی هنری خواست با دقت کامل، جزئیات طرح را مطالعه کرده و با تعهد و خلاقیت، در اجرای آن مشارکت کنند.
او تأکید کرد: اگرچه عنوان طرح امسال «مسجد؛ کانون نشاط» است، اما هدف ما فراتر از نشاط صرف بوده و دستیابی به نشاط ایمانی و معرفتی از مسیر تربیت دینی و بصیرتافزایی نوجوانان را دنبال میکنیم.
گفتنی است، در انتهای جلسه مدیران کانونهای فرهنگی مساجد استان به تبادل تجربه و بیان نظرات و ایده های فرهنگی خود در حوزه اوقات فراغت پرداختند.